Üdvözöljük iskolánk weboldalán

A víz világnapja

A víz világnapjáról 1993 óta minden év március 22-én emlékezünk meg. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

 

2015-ben az ENSZ közgyűlése által elfogadott Fenntartható fejlesztési célok 6. pontja azt a célkitűzést foglalja magában, hogy 2030-ig mindenki számára biztosítani kell a Földön a hozzáférést az egészséges ivóvízhez. Ez a célkitűzés közvetve aláhúzza azt a tényt, hogy a víz témája a nyomor elleni küzdelem egyik kulcsfontosságú kérdésének.

 

A víz minden ember számára más és más jelentéssel bír. Azt azonban senki nem tagadja, hogy létünk alapja, amely a természetben harmóniát teremt, életet hoz. Vallási, spirituális helyeken a víz kapocs a teremtés, az egyén és a közösség között.

 

A modern ember azonban nem vigyáz a természet kincseire, mert azt hiszi, a vízkészleteink kifogyhatatlanok. Az egyre növekvő népesség, a fogyasztói társadalom által generált ipar és mezőgazdaság egyre nagyobb vízfogyasztóvá vált, míg a Föld egyes térségeiben emberek ezrei szomjaznak, és szenvednek az aszályoktól.

 

Az idei évben a világnap fókuszában a felszín alatti vizek állnak, innen ered a szlogen is:

„Láthatóvá tenni a láthatatlant”

 

Töltsd ki az alábbi kvízt, hogy többet tudj meg a vízről!
https://szavazo.hu/szavazas/2949/viz-kviz-marcius-22-a-viz-vilagnapja-kvizunkbol-kiderul-mennyit-tudsz-a-vizrol

 

Ebből a keresztrejtvénybő megtudhatod, mennyit tudsz a felszín alatti vizekről:

https://wordwall.net/hu/resource/30320709/f%c3%b6ldrajz/a-felsz%c3%adn-alatti-vizek