Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Szalagtűzés 1973

                  

2023. január 20-án együtt ünnepeltek az érettségi vizsga előtt álló és az 50 éve érettségizett Széchenyisták.

Néhány "Öregdiákunk" kedves élményeit is megosztanánk:

 

Köszönöm, hogy 50 éve a Gimnáziumban végzett diákként meghívtak a szalagavatóra. Szeretettel gondolok vissza a Széchenyi István Gimnáziumra. Szerencsésnek tartom magamat, hogy egy olyan iskolába járhattam, ami 165 éve -, és még ma is működik, tudásra, életre, munkára, erkölcsre tanít... Büszkén hívhattam a Széchenyibe látogatásra Gróf. Széchenyi István rokonait, akiknek a tablókon lévő iskolatársaim tucatjait bemutathattam. Láthatták, hogy milyen sok "Széchenyista" volt, aki életével, tudásával, családjával, munkájával a névadóhoz illően gazdagította nemzetünket. Az 50 éve volt érettségire visszagondolva örömmel emlékeztem arra, hogy nem csak kitűnő természettudományos- de irodalmi-, zenei, művészeti- és sportképzést is kaptunk tanárainktól. Lelkiismeretes munkájukat talán sikerült nekem is meghálálni országos versenyen elért aranyéremmel, rangos helyezésekkel a tanulmányi, sakk-, kosárlabda játékokban. Mivel a mi IV.B osztályunk többsége nem Pécsett él, így ritkábbak voltak a teljeskörű osztálytalálkozók. Budapesten alapított családot osztálytársaink harmada, Pécsett maradt másik harmada, a többi osztálytárs kisebb városokba, községekbe költözött, maradt. Az osztálytársak egy kisebb társasága néha havonta többször is találkozgat. Az iskola által kínált lehetőségek, játékos közösségteremtés sokunkba egy egész életre belénk ívódott. Ennek szellemében még az osztálytalálkozókra is játékokat szerveztem. Alkalmanként, évtizeden át játszottuk, hogy jövőbeli reményeinket, a jövőbeli helyzetünkre vonatkozó tippjeinket leírjuk. Az osztálytársak-, tanáraink-, országunk-, családi körülményeit, életcélját, egészségi állapotát igyekeztünk előre látni. Öt-tíz-húsz év múlva felbontva, felolvasva ezeket a "tervdokumentumokat", közösen elgondolkodtunk forgatagos életünk változásain. Többségünk megnyugodhatott, hogy jó úton járunk, majd újabb célokat tűztünk ki, további reményeket fogalmaztunk meg. Talán így lesz ez a továbbiakban is.

Köszönettel:

Pálffy László

 

1969-1973 IV. B

Ezúton szeretném megköszönni a Széchenyi István Gimnáziumnak, hogy a 2023.01.20-án megrendezett szalagavató ünnepély részese lehettem, amelyen nosztalgia szalaggal tiszteltek meg bennünket, 1973 évben végzett diákokat. A 4/b-s osztálytársaimmal évente rendezünk találkozót, de az évfolyam többi osztályának diákjával való találkozásra eddig, ilyen szervezett formában nem került sor. Ezért szerzett külön örömet számunkra a velük való együttlét. A Széchenyiben megszerzett tudás kellő alapot biztosított számomra továbbtanulásomhoz, ezért nagyon hálás vagyok tanáraimnak. Rendkívül felkészült, türelmes, kellőképpen szigorú, de igazságos pedagógusokra emlékszem vissza nagy szeretettel és tisztelettel. Még egyszer köszönöm szépen a Széchenyi István Gimnáziumnak, Önnek, a Tantestületnek, a szalagavatón résztvevő diákoknak, technikusoknak és mindenkinek, akik gondoltak ránk és munkájukkal biztosították számunkra ezt a felejthetetlen megemlékezést. Szuper volt!

További jó eredményeket kívánok a Széchenyi István Gimnáziumnak. A tanároknak sok sikert, kellő megbecsülést, a diákoknak pedig kiváló előmenetelt.

HAJRÁ SZÉCHENYI!

Üdvözlettel: Bácskai Tamás 4/B

 

Köszönöm a lehetőséget, hogy 50 éves érettségi szalag kitűzésére meghívást kaptam. Az igazi, az élmény,- talán az iskola fokmérője is, kiből mi lett a nyugdíjas korú életpálya állapotba érkezve. Számomra a Széchenyi Gimnázium és Szakközépiskola kiválóra vizsgázott.

Balázs Dezső 1973, 4/C

 

Megtisztelő és felemelő érzés, élmény volt az összejövetel!

Egyszeri és soha nem visszatérő esemény!

Köszönjük: Marton Istvánné (Fischbein Ida) 4/D, Marton István 4/E

 

 

GALÉRIA