Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Könyvtárunk bemutatása

A pécsi Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskola jogelődjét, a Községi Alreáltanodát 1857-ben alapították. Könyvtárát – nagylelkű adományozóknak köszönhetően - már az elsőévben létrehozták. A millennium idején, az 1870-től Állami Főreáltanodaként működő kiváló iskola már négy könyvtárral rendelkezett, és a képen látható olvasóteremmel. Az állomány nagysága mintegy 3000 kötet volt. Iskolánk 1915-től 1922 decemberéig a számára épített gyönyörű épületben, a Rákóczi úton működött. Könyvtárai is ideális körülmények között szolgálták az oktatást.

1923-tól 1944-ig a Király utcai, volt püspöki líceum öreg épületében talált otthont intézményünk. 1948-ban – sok hányattatás után – összevonták a Nagy Lajos Gimnáziummal.

1954-ben újraindították a gimnáziumot a régi, akkor Kossuth Lajos utcai épületben, ahol tanítóképző intézet működött. Ennek könyvtárát vette át és fejlesztette tovább az iskola. A megörökölt állományban sok, értékes régi és 56 kötet muzeális könyv volt. Raktárunkban megfelelő körülmények között, féltve őrizzük őket az iskolatörténeti dokumentumokkal együtt.

1971-ben összevonták a tanári és az ifjúsági könyvtárat, 1977-ben új olvasótermet alakítottak ki.

Könyvtárunk jelenleg 80 m 2 -es alapterületű. Az olvasóteremben 32 tanuló foglalhat helyet. Állományunk nagysága a 2005-2006-os tanév végén: 24 053 dokumentum 11 533 361,- Ft értékben.

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a szükséges technikai eszközökkel rendelkezünk. Fénymásoló, Tv készülék, és 2 db számítógép – internet-kapcsolattal - áll a könyvtárhasználók rendelkezésére.

Állományunkat a SZIKLA integrált könyvtárprogram segítségével dolgozzuk fel.

Rendszeresen tartunk könyv-és könyvtárhasználati órákat. Tanulóinkat igyekszünk a könyvek szeretetére nevelni, és törekszünk arra, hogy elsajátítsák az önálló ismeretszerzés képességét.

Könyvtárunk vezetője Wéber-Simon Krisztina könyvtárostanár. 
GALÉRIA