Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Szabadkán jártunk

Iskolánk a Rákóczi Szövetség október 23-i diákutaztatási programja keretében pályázott a Kárpát-medencei utazási támogatásért. A kirándulást október 20-án valósítottuk meg.

Szabadkán első állomásunk alkalmával a diákok némi szabadidőt kaptak és a szabadkai piac rejtelmei tárulhattak eléjük. Innen tovább indulva A Vergődő madár szobrát tekintettük meg, ami az 1944-1945-ben elhurcolt és megölt ártatlanokról emlékezik meg. Itt Baracs Nóra pedagógus tartott egy rendhagyó történelemórát, amely során megismerhették a diákok a határon túli magyarság sorsát a 20. században (különösképp a második világháború és 1956-os események idején). A szobor, egy jól felkamerázott, elkerített, füves területen van, egy temető mögött. A szobor mögötti falba bele van vésve minden áldozat neve, öt márványtáblán keresztül. Itt egy koszorút elhelyezve emlékeztünk meg az áldozatokról. Majd felkerestük a város nevezetességeit; a főteret, városházát, amelynek pécsi kötődésű Zsolnay-kerámia díszíti a tetejét. A helyi – magyar tagozatú – gimnáziumban Kosztolányi Dezső emlékére kialakított szobájában koszorút helyeztünk el. Örömmel vettük észre, hogy iskolánk által elhelyezett, korábbi évek koszorúi is megtalálhatóak még az emlékszobában. A gimnázium mellett található Kosztolányi Dezső szobra, ahol szintén koszorút helyeztünk el. A városban tett séta után a diákok kaptak némi szabadidőt, majd hazaindultunk Pécsre, ahová az esti órákban érkeztünk meg.

 

A Diákszem iskolaújságban megjelent Moio Viktória 10.B osztályos tanuló beszámolója a kirándulásról, melyet az alábbi linken tudtok elolvasni:

https://szechenyi-diakszem.blogspot.com/2023/10/iden-is-jartunk-szabadkan_26.html

 

GALÉRIA