Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Beszámoló a Youth Parlament projektről

Brüsszelben jártunk!

Iskolánk, a pécsi Széchenyi István Gimnázium és Szakgimnázium 8 tanulója lehetőséget kapott arra, hogy részt vegyen a Youth Parlament november 19-i ülésén.

Az utazást egy több hetes előzetes felkészülés előzte meg. Diákjaink több csoportban és többféle témában készültek a parlamenti vitanapra. Így többek között javaslatokat, ötleteket gyűjthettek arra nézve, hogyan lehetne ösztönözni a fiatalokat a választásokon való részvételre, hogyan és mire használnák a közösségi médiát, milyennek képzelik az intelligens városokat és a tömegközlekedést, hogyan és miért hoznának létre ingyenes vírusirtó szoftvert az EU polgárai számára. Továbbá miként hoznának létre évenkénti találkozót az EU vezetői és a fiatalok között, hogyan biztosítanák az oktatáshoz és az egészséghez való hozzáférést minden európai gyermek számára függetlenül származásától, hogyan lehetne a vidéki területeket vonzóbbá tenni a fiatalok számára, milyen intézkedéseket kellene tenni az EU-nak a műanyagok csökkentése érdekében, miként lehetne a fiatalokat jobban felkészíteni az életre.

Elérkezett hát a várva várt indulás. A 8 diák, Bősz Luca, Csölle Bia, Németh Angelika, Solti Niki, Csery Tamás, Drinóczi Ákos, Hőgye Ákos és Tenyeri Zsombor a csoportvezető Baracs Nóra tanárnő és a két kísérő tanárnő Káplán Krisztina és Dobosné Hortobágyi Erika kíséretében november 17-én szállt fel a repülőgépre és két órás repülőút után du 4-kor érkeztek meg Brüsszel-Charleroiba.

Az első estét a csapat Leuvenben töltötte. Itt az esti fényekben pompázó 15. századból származó Szent Péter bazilika és a gótikus városháza, a karácsonyi hangulatba öltözött terek látványa a körülöttük zajló vidám sokasággal mindenkit magával ragadott. Egészen biztos, hogy nagyon jó lehet itt a város híres egyetemének diákja lenni.

Vasárnap Brugge-vel és a belga vasút sebezhetőségével ismerkedtünk. Többszörös újratervezés után érkeztünk meg ebbe a középkori miliőt árasztó, ugyanakkor nagyon is élhető, érintetlen Hanza-városi épületeivel büszkélkedő városba.  Az „Észak-Velencéjének” is nevezett város híres harangtornyával, Michelangelo Madonnájával, a Szent Vér bazilikával, csatornáival, hídjaival, gyönyörű tereivel, csokoládéboltjaival bűvölt el minket.

A helyreállt belga vasúti közlekedés segítségével az esti órák már a fővárosban, Brüsszelben találtak bennünket, ahol mindannyian izgatott várakozással tekintettünk a Parlamentben töltött napunk elé.

Az Európai Parlament épületei, ülésterme első látásra lenyűgözte csoportunkat. A délelőtti nyitó események után diákjaink a munkacsoportoknak helyet adó termekben folytatták a munkát angol nyelven. Komoly sikerélmény volt számukra, hogy a bizottságokban befolyásolni tudták a döntéshozatalt. A délután plenáris vita folyt az ülésteremben (Hemicycle) a munkacsoportok javaslatairól. A nyertes eredmények Antonio Tajani, az EP elnöke elé kerültek. Tanulóink így részesei lehettek egy nemzetközi csapat munkájának, átélhették hogyan folyik az érdemi munka az Európai Parlamentben és mindemellett megismerkedhettek, beszélgethettek a küldő országok több diákjával is. A sok izgalom után közösen ismerkedtünk a fényárban úszó főváros főterével, nevezetességeivel.

Hazautazásunk napján tovább barátkoztunk a fővárossal, amely nemcsak az európai politika és kultúra fővárosa, hanem a sokféle csokoládé, a csipke és a sörfőzés központja is. Ellátogattunk többek között a Neuhaus csokigyárba, ahol nem győztünk betelni a rengeteg édességgel. Szinte keresztül-kasul bejártuk a belvárost, igyekeztünk minden pillanatát megragadni.

Az éjszakai repülőút után hajnalban érkeztünk meg Pécsre. Igaz, hogy elfáradtunk, de a rengeteg élmény kárpótolt minket. Úgy érezzük, Brüsszel visszavár még minket. Au revoir.

Dobosné Hortobágyi Erika

http://www.pecsinapilap.hu/cikk/Az_Europai_Unio_kohezios_politikaja_a_pecsi_fiatalokat_is_segiti/218971

GALÉRIA