Üdvözöljük iskolánk weboldalán

EPAS találkozó 2022

2022. 10. 14. és 15. között ismét lehetőségünk nyílt, hogy az EU Nemzetközi Akkreditációs Bizottság szervezésében junior nagykövetként hárman részt vegyünk az EPAS (Európai Parlament Nagyköveti Iskoláinak) ifjúsági találkozóján Budapesten. Kísérőnk Kovács-Szemelyácz Judit tanárnő volt.

 

A kétnapos rendezvény első napjának házigazdája a színész és műsorvezető Czető Roland volt. Elsőként Lövei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője köszöntötte a vendégeket, majd Jaume Duch, az Európai Parlament szóvivője nyitotta meg a rendezvényt. Ezután Szántó Péter „Skillek, hogy valóra válj” előadását hallgattuk meg a lehetőségek érvényesítéséről. A nap további részében három workshopon vettünk részt; vita, érveléstechnikai, önismereti tréning és networking témában. A nap végén egy nagyon érdekes beszélgetésen vettünk rész ismét Jaume Duch-csal.

 

Második nap Deutsch Tamás  európai parlamenti képviselővel találkoztunk. magyarországon függetlenként tartják számon, Brüsszelben NI áll a frakciójának nevének helyén, ami azt jelenti, hogy Nem Integrált, azaz frakciókon kívüli, így kevés jogosultsága van.  Kérdéseket tehettünk fel a képviselő úrnak. A kérdéseket "élő adásban", azaz a beszélgetés alatt http://live.voxvote.com/ felületen adhattuk meg, ami nekünk kifejezetten tetszett. Ezután ismét egy kerekasztal beszélgetés következett: az Europaert.eu önkéntesei számoltak be nekünk az egyetemi diákszervezetekről és szakkollégiumokról, valamint külföldi tapasztalataikról. A nap utolsó programja egy EPAS csapatjáték volt, melynek keretein belül a csapatoknak plakátokat kellett készíteni, majd előadni, milyen Európát szeretnének a jövőben.

Nagyon jól éreztük magunkat,  az Európai Ifjúsági Központ szállodáka pazar környezetet, kényelmes szállást biztosított. Sok érdekes információ mellett új kapcsolatokra is szert tettünk.

Jónás Balázs 9.D, Vida Bálint 10.C, Berta Tibor 10.C

GALÉRIA