Üdvözöljük iskolánk weboldalán

EU nap 2024.05.08.

Európa-nap

2024. május 8.

 

Amíg a végzősök történelmet írtak, a többiek-diákok, tanárok együtt- az Európai Uniót ünnepelték.

Van ok ünnepelni hiszen:

  • május 9-e a Győzelem Napja, a második világháború vége, Európa napja,
  • május 1-én Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója volt,
  • június 9-én Európai Parlamenti képviselőket választunk, ami Európa szerte a demokrácia ünnepe,
  • júniusban megkezdődik a soros magyar EU elnökség.

Négy helyszínt (az eredeti tervet módosítva, hisz az időjárás nem volt kedves) jártak be az osztályok, a Szeretetvár, a sportcsarnok, a Lions klub és (a Zsolnay negyed helyett) az iskola bizonyos részeit, feladatokat oldottak meg és játszottak.

Volt interaktív Európai Parlamenti választási szimuláció, ahol az osztályok pártokat alkottak, programot írtak (Hogyan tennéd jobbá iskoládat?) és a végén szavazhattak (köszönjük a szervezést Papp Mária tanárnőnek).

A Europe Direkt Baranya játékos ismeretterjesztő feladatokat hozott történelem, földrajz, tudomány, gasztronómia, sport stb. témákban Magyarország és az Európai Unió kapcsán (köszönjük a segítséget Baracs Nóra tanárnőnek).

Játékos akadálypályán mentek végig a diákok a sportcsarnokban rendezett Európa Bajnokságon, ahol a lényeg a sport élvezete volt, s ehhez mérten szuper fesztiválhangulat volt a csarnokban (köszönjük Lovasi Bálint tanár úr).

Az EKF helyszínekre tervezett, de végül az iskola termeiben megvalósult hat állomásos EU sétán hat „EU tagállamot” jártak végig az osztályok. Volt EU villámkvíz, megtanultak pétanque-ozni, megszólították a járókelőket, akiket az EU-val kapcsolatban kérdeztek miniriportban, activityztek, ország-városoztak, vaktérképeket töltöttek ki, játszva, szórakozva tanultak (köszönjük Pasku Györgyi tanárnőnek a szervezést).

 

Köszönet ezért a remek napért minden közreműködő tanárnőnek, tanár úrnak, a résztvevő osztályoknak és osztályfőnökeiknek és az EPAS junior nagyköveteknek!

 

Káplán Krisztina

GALÉRIA