Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Európai Parlament Ifjúsági Nap

Európai Parlament Ifjúsági Nap

Van beleszólásod!

2023. november 24.

 

Egy nagyon tartalmas, szuper élményekkel teli napot hagyhattunk magunk után. Fantasztikus lehetőség volt mindannyiunk számára, hálásak vagyunk amiért élhettünk vele.

Reggel 7-kor gyülekeztünk az állomáson, szerencsére mindenki időben odaért, sikeresen elfoglalhattuk a helyünket a vonaton. Az úton, Budapest felé szerintem még sokan nyitott szemmel aludtunk, kártyáztunk, beszélgettünk, zenét hallgattunk és még néhányan felfedeztük a vonatot is.

Mikor oda érkeztünk a Parlamenthez, először átmentünk a szokásos biztonsági ellenőrzésen, majd siettünk be a gyönyörű épületbe. Beérve a Képviselőházba elfoglaltuk a helyünket és egy rövid ismertető és bevezető után a lényegre is tértünk. Megtanultuk használni a szavazótáblákat is, amiket előszeretettel nyomkodtunk. Két képviselővel volt lehetőségünk beszélgetni: a Fidesz egy  Európai Parlamenti képviselőjével, Schaller-Baross Ernővel és egy Momentumos képviselővel, Orosz Annával. Nagyon érdekes volt látni a kézzelfogható különbséget a két képviselő válaszai során. Úgy gondolom, mind elégedettebbek voltunk Orosz Anna válaszaival, gyakorlottabb volt, nyíltan válaszolt a kérdéseinkre, észszerűen felépített, gondos beszéd volt. Schaller- Baross Ernő kissé merevebb volt, mint mondta is, izgult, mi úgy érzékeltük sokszor kitért a kérdéseink elől. Nagyon elgondolkodtató beszélgetésen vehettünk részt.

Az iskolák képviselői ilyen kérdéseket tettek fel: pl. Az Európai Unió kapcsolata kisebb országokkal? Környezetszennyezés, zöldvárosok, fenntarthatóság? Mivel ösztönöznék a magyar fiatalokat, hogy ne külföldön vállaljanak munkát, kezdjék el az életpályájukat, hanem itthon, Magyarországon? A szavazási jognál a 18-as életkorhatár lecsökkentése 16-ra? Digitalizáció az oktatásban? Eutanázia kérdése.

Ezek megvitatása után elégedetten, kissé még a beszélgetések hatása alatt elindultunk ebédelni.

Az ebédszünet után érkezett igazán az a rész, amiért eljutottunk Budapestre, a Parlamentbe.

Vagyis a projektmunkánk felvezetése és ismertetése.  Még mielőtt belevágtunk volna a munkába részt vettünk pár interaktív játékban, majd csapatokba rendeződtünk és nekiláttunk. Úgy gondolom, elég jól sikerült bemutatni a projektünket. Mikor prezentáltuk, láthattuk, hogy, bár külön csoportokban dolgoztunk a végére egy olyan jól összerakott képet kaptunk, mintha mindvégig együtt dolgoztunk volna.

Utána egy nagyon aranyos hölgy körbevezetett minket egy kicsit a Parlamentben. Lemehettünk a lépcsőre, ahova csak "kiváltságosok" mehettek, a turisták irigykedő pillantásokat vetettek felénk, amin jót mulattunk. Mindannyian nagyon élveztük, érdekes dolgokat tudtunk meg az épületről, a történetéről, az idegenvezetőnk nagyon szépen, érthetően beszélt, nehezen hagytuk el végül az épület ajtaját.

Villamossal haladtunk tovább a következő úticélunkhoz, a Vörösmarty térhez. Az oda vezető út nagyon szép volt, végig a Duna mellett haladtunk, rengeteg híres és ikonikus helyet láttunk.

A Vörösmarty téren ránk köszöntött a karácsony, szó szerint. Karácsonyi adventi vásár volt, a hangulat, a díszek, az illatok, a zenék mind mind karácsonyiak voltak. Véleményem szerint elég hamar át is szellemültünk, az egész kiállítás gyönyörű volt. Itt kaptunk szabadidőt, mindenki a maga módján fedezte fel a környéket. Nagyon jó kikapcsolódás volt a sűrű napunk után, igazán ekkor töltődtünk fel.

A gyönyörű karácsonyi vásárt magunk mögött hagyva visszamentünk a Keleti pályaudvarra, majd felszálltunk a vonatra.

Hazafelé már mindannyian nagyon fáradtak voltunk, de annyi pozitív élményt adott nekünk a nap, hogy nem bírtunk aludni, beszélgettünk. Sokat nevettünk, cukkoltuk egymást, és egy hatalmas mosollyal az arcunkon, érzelmileg feltöltődve szálltunk le a vonatról.

Nagyon hálásak vagyunk ezért a napért, tényleg nagyon jól éreztük magunkat! Hálásak vagyunk a tanárnőinknek, amiért pályáztak minket erre az utazásra, mely maradandó élmény lett mindannyiunk számára!

Kovács Eliza 11.A

GALÉRIA