Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Európai Parlamenti Nagyköveti Iskolák nemzetközi találkozója- EPAS Graz

EPAS together 2024 Graz

Európai Parlamenti Nagyköveti Iskolák nemzetközi találkozója

 

Három sűrű nap Graz-ban cseh, osztrák, szlovén, szlovák, horvát és magyar iskolák diákjaival és tanáraival, 200-nál több diák és 40 tanár, színes kavalkád, fergeteges hangulat.

Plenáris programok és workshopok váltakoztak, vicces, érdekes, tanulságos feladatok, az egész program során minden angolul, minden nap reggel 9-től este 7-ig.

A legnépszerűbb program kétségkívül a “kérdezd a képviselőt” volt. A résztvevő országok Európai Parlamenti képviselőit kérdezhették a diákok. Rengeteg kérdésük volt, másfél óra nem volt elég arra, hogy mind sorra kerüljenek. Nagyon bátran kérték a mikrofont és kérdeztek angolul. Okos kérdések hangzottak el. Kérdeztek jogállamiságról, abortusztörvényről, Európai Ügyészségről, sajtószabadságról, Ukrajna támogatásáról. Tájékozott, nyitott és kritikus tizenéveseket láttam, akiknek van véleményük és akiknek vannak kérdéseik. És elvárják, hogy válaszokat is kapjanak. Volt képviselő, aki panelekben válaszolt. Egy lány felállt a következővel: elnézést képviselő úr, az előbb feltettek Önnek egy kérdést, legyen szíves válaszoljon rá rendesen!

Olyan volt az egész, mint a friss, tavaszi szellő.

Üdítő és reményt keltő.

Káplán Krisztina

 

 

Varga- Latrompette Liza 11.B osztályos tanuló beszámolója a grazi utazásról:

2024. 04. 18-21.

  • Az első nap...  Csütörtök

Grazba érkezésünket követően, rövidesen egy szép szálláson vehettük át szobáinkat. 6 ország diákjai (Horvátország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Magyarország, és Ausztria) gyűlt össze egy különleges eseményen.

A nap fénypontja a nyitóünnepély volt a grazi Kongresszusban, ahol csapatokat alkotva színek alapján lettünk besorolva egy-egy csapatba. Bőséges ital-étel választék is volt. Minden csapat azt a feladatot kapta, hogy a napok során álljanak elő egy előadással, amit majd a színpadon adnak elő mindenki előtt.

  •  A második nap... Péntek

A reggel pár előadással kezdődött, majd a workshopok tették ki a nap nagy részét. Mindenkinek más, és más feladatai voltak. Volt, aki kint volt a városban, volt aki interaktív feladaton, vagy egy előadáson vett részt.

Az óratorony volt az egyik legnevezetesebb helyi látványosság, hiszen 500 méter magasan gyönyörű kilátás nyílt az egész városra. Könnyű volt képeket csinálni, hiszen minden épületnek valamilyen más érdekessége volt, és különlegessé tette a várost. A diákok interaktív versenyekben vehettek részt, mint például a letöbbet lájkolt kép versenye, vagy a legjobb képé.

A nagyteremben lehetőség is nyílt egy online meeting   keretében kérdezni európai parlament képviselőktől. Ez a 1,5 óráig tartó műsor nagyon szórakoztató volt, minden képviselő kapott hideget- és meleget is egyaránt. A magyar képviselő számos fontos kérdést kapott, a nézőtér kegyetlenül osztotta és használta ki a szituációt. Igazán jó kérdések hangzottak el, válaszra váróak. Egy-egy megosztó kérdés után tapsolt a publikum az igazságot követelve. A nap végére számos élménnyel gazdagodtam.

  • A harmadik nap... Szombat

A nap folyamán újabb programokon vettek részt a diákok, többek között fénykép készült mindenkiről az Eu-s zászlóval és videókban szerepelhettek a diákok, interjút is adva.

Sok csapat aznap adta elő a záróünnepélyen az előadását. A színpadon az EPAS, és a program céljáról beszélhettem.

A tanárok műsorral készültek, és számos vendég érkezett. Például a grafikus, aki poénokat csinált a választásról vagy a legendás orgona művész, aki a bálteremben tartott egy koncertet a résztvevőknek.

A nap záró eseménye a vacsora volt. Minden nap reggeli várt ránk, ahol még palacsinta gép is volt.

  • Indulás haza... Vasárnap

Reggel 9:00 -kor indult a buszunk. Egész gyorsan értünk Budapestre, onnan meg haza már semmi sem volt az út. A napok tapasztalatot és barátokat adtak, ami egy fiatalnak mindenképpen fontos. Nagyon örülök, hogy okos, és korban velem egyidős embereket ismerhettem meg. Sokakkal tartani fogom a kapcsolatot. :))

Szerintem az ilyenfajta programok formálják leginkább az embert.

 

Tresz Anett 12.B osztályos tanuló beszámolója a grazi utazásról:

2024.04.18-án csütörtökön érkeztünk meg Graz-ba a délután folyamán olyan három óra körül. 17:00-19:00-ig tartott az első program ami egy állófogadás volt, finom szendvicsekkel és süteményekkel, majd csapatokra osztottak minket városok alapján pl.: Brüsszel, Párizs, Maastricht, Róma stb.. Én a Brüsszeli csapatba kerültem, ami egy nagyon összetartó csapat volt, amit a környező országokból érkező diákok alkottak. Már az első napon nagyon sok barátot szereztem. Még az este folyamán kaptunk egy feladatot, amiben a saját véleményeinket, meglátásainkat kellett megfogalmazni, előadni sajátos formában az Európai Unióval kapcsolatban. Csapatommal kitaláltuk, hogy mi olyan szavakat, mondatokat vagy kifejezéseket fogunk írni, amik tükrözik az Európai Unió feladatát vagy amivel jellemezhető. Mindenki a saját anyanyelvén mondta, amit szeretett volna, amit utána angolra fordítva is elmondott az utolsó napon 2024.04.20-án szombaton a záró eseményen. Minden reggel 9-re kellett megérkeznünk a kongresszusi épülethez.

 Másnap már reggel egy nyitó plenáris üléssel kezdtünk, ahol az Európai Parlament elnöke Roberta Metsola is beszédet mondott egy videón keresztül, valamint sokan mások is az Európai Parlamentből. Nagyon megtisztelve éreztem magam, hogy ott ülhetek és ilyen nagy emberek szóltak hozzánk, és bátorítottak minket, hogy menjünk el szavazni június 6-9 között. Következő program városnézés volt, amit csapatokra osztva néztünk meg, én ezt a programot már különösen vártam, mert ezáltal jobban megismerhettem azt a gyönyörű várost. Ellátogattunk a helyi nevezetességekhez, ahol különböző quizeket kellett kitöltenünk, voltunk főtéren, óratoronynál, valamint egy szökőkútnál egy applikáció segítségével. Utána volt egy ebédszünetünk, ahol finomabbnál finomabb ételekkel láttak el minket. Ebéd után volt szerintem az egyik legérdekesebb program, ahol magyar, cseh, szlovák és osztrák politikusoktól kérdezhettünk nyíltan. Rengeteg kérdést tettek fel nekik, és jó volt hallani, hogy vannak még olyan fiatalok, mint én, akik tájékozottak és egy jobb országban/világban szeretnének élni, érdeklődnek a politika iránt. Érdekes volt hallani az országok álláspontjait, hogyan gondolkodnak bizonyos helyzetekről. Téma volt például az abortusz, ukrán-orosz háború és még sok más. Nekem talán ez a program tetszett a legjobban. Majd az estét szintén egy plenáris üléssel zártuk, ahol az aznapi eseményeket beszéltük át.

Szombaton reggel egy plenáris ülés volt, ahol elmondták nekünk az aznapi programokat, valamint egy csoportképet is csináltunk a főtéren egy hatalmas Európai Uniós zászlóval. Ezen a napon 3 workshop volt ahol különböző nemzetiségű előadók tartottak nekünk előadásokat. Volt szó a mesterséges intelligenciáról, hogy vajon mennyire befolyásolja az életünket, mindennapjainkat, valamint, hogy hogyan képzeljük el a jövőt a mesterséges intelligencia által. Volt egy Európai Uniós quiz, ahol különböző kérdésekre kellet választ adnunk a kahoot alkalmazásban. A legutolsó pedig egy szimulációs játék volt, ahol egy Európai Parlamenti ülést játszottunk el ahol pártokba szerveződtünk, a saját országaink miniszterelnökei lehettünk, majd javaslatokat terjeszthettünk elő. Ez is nagyon érdekes és izgalmas volt, mert beleláthattunk sőt átélhettük, hogy a képviselőknek és a minisztereknek milyen fontos szerepük van. A napot egy plenáris üléssel zártuk, ahol mindenki prezentálta magát a színpadon az első nap feladott tevékenységgel. Nagyon sokszínű produkciókat láthattunk. Ezután átvonultunk egy gyönyörű szép teremben, ahol egy orgona művész orgonázott nekünk több darabot, köztük az Európai Unió himnuszát is. Gyönyörű produkció volt, élmény volt hallgatni. Ezután vacsoráztunk az óriási étel és sütemény kínálatból.  A programok sokszínűsége és az Európai Unió iránti elkötelezettségünk által inspirált napokat töltöttünk Grazban.

GALÉRIA