Üdvözöljük iskolánk weboldalán

HANG-SZÍN-TÉR - Kreatív művészeti tábor

A pécsi Széchenyi István Gimnázium szervezésében a Nemzeti Tehetségprogram NTP-MŰV-20-0120 sz. nyertes pályázat keretében 2022. június 19 és 21.. között rendeztük meg a második Hang-Szín-Tér kreatív tábort a pécsváradi vár falai között. A festői környezetben csaknem 20 tanuló és három pedagógus vett részt az intenzív alkotótábori munkában. Külön öröm volt számunkra, hogy olyan tanulók is csatlakoztak hozzánk, akik az idei tanévben befejezték tanulmányaikat az iskolában, mégis az iskola megtartó közössége miatt csatlakoztak diáktársaikhoz.

A résztvevő diákok intézményünk valamennyi tagozatát képviselték. Az egész tábort átjárta az alkotás iránti szeretet, a közös munka öröme és a családias hangulat.

A táborban három művészeti ág képviseltette magát. A festőművészet, a kórusművészet és a színjátszás eszköztárát próbáltuk bemutatni a diákjainknak.

A nem egész három nap alatt számtalan élményt éltek át a tanulók. A projektmunkán kívül szabadidős foglalkozások is voltak, melyek biztosították a megfelelő egyensúlyt a komoly munka és a szabad elfoglaltságok között.

Az első napon a kis csapat először egy tartalmas várbemutatáson vett részt, ahol megtudhattuk többek között, hogy a vár nem is vár, hanem egy monostor volt, amit várfallal vettek körül. Hadászati célra soha nem használták. Ezek után a délután folyamán csapatokat alkottak a diákok és a hely szelleméhez igazodva lovagi tornát tartottunk, melyben voltak szellemi, ügyességi és szórakoztató játékok is. Este meglepetésként adtuk át a diákok számára a tábor logójával készült pólókat. A logót a csapat egyik tagja Árki Fanni 11. B osztályos tanuló tervezte.

A második napot egy közös kép elkészítésével kezdtük. Ezen a napon délelőtt és délután is voltak foglalkozások. Talán ez volt a legnehezebb nap.

Délelőtt a képzőművészek elkezdtek az agyagozásra készülni, formázó eszközöket készítettek maguknak Erdős Géza tanár úr segítségével. A kórus és a színjátszók különböző beszédképzési, légzési és koncentrációs feladatokat oldottak meg. A délelőtt nagyon jó hangulatban telt. Ebéd előtt megérkeztek az előadók, akik ebéd után a képzőművész és a kórus munkáját segítették. A képzőművészekhez Ferling Szonja grafikus és illusztrátor, míg a kórushoz Bogárdi Aliz előadóművész érkezett, akik hasznos tanácsokkal és közös munkával tették emlékezetessé foglalkozást. A színjátszók lazító, asszociációs feladatok után a délutánt különböző improvizációs feladatokkal töltötték. Voltak helyzetgyakorlatok, némajáték és zsebszöveg is.

Az este hangulatos, meghitt beszélgetéssel telt, közben társasoztunk és kártyáztunk.

Az utolsó napon a reggeli és a szobák átadása után fájó szívvel vettünk búcsút a csodálatos környezettől. Az elkészült mintadarabokat Erdős Géza tanár úr vette gondjaiba, hogy az agyag figurákat kiégetés után kapják vissza művészeink.

Csodálatos három napot töltöttünk együtt diákjainkkal és reméljük, hogy ennek a tábornak jövőre is lesz folytatása.

Pécs, 2022. július 23.

Kovács Krisztina, Wéber-Simon Krisztina, Erdős Géza

GALÉRIA