Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Parlamenti vitanap

Sikeres pályázat eredményeként október 19-én iskolánk 29 tanulója – D.P.F. (Diákok Pécsi Frakciója) frakcióként – két felkészítő tanár és az igazgató úr kíséretében részt vett a Van beleszólásod! Parlamenti Ifjúsági Nap rendezvényen az Országházban. Frakciónkat 9 másik középiskola küldöttségével együtt Novák Katalin, család-és ifjúságügyért felelős államtitkár köszöntötte a felsőházi ülésteremben aktív közéleti szereplésre bíztatva a megjelenteket. A megnyitón az ülésterem szavazórendszerét is kipróbáltuk hangunkat hallatva.

A délelőtt további részében bizottságokba osztva izgalmas vitákban vehettünk részt, ahol beleélhettük magunkat az Európai Unió döntéshozóinak szerepébe. Eszmét cseréltünk és megvitattuk, hogy a fiatalokat, tehát a bennünket és az oktatást érintő területeken milyen szempontok az igazán fontosak, mely problémák megoldása sürgető és a rendelkezésre álló pénzügyi kerettel hogyan kellene gazdálkodnia az Európai Uniónak.

A déli megvendégelés után a felsőházi ülésteremben országgyűlési és EU parlamenti képviselőkkel találkoztunk. A mi csoportunkban Dúró Dóra és Deutsch Tamás a frakciók által feltett azonnali kérdésekre válaszoltak. Érdekes kérdések, érdekes válaszok hangzottak el, véleményünket ismét a szavazórendszer segítségével fejezhettük ki.

A Parlamenti Díszőrség bemutatója és egy rövid parlamenti séta zárta a napi programot.

Köszönjük, hogy egy tanulságos, élményekben gazdag napnak lehettünk a részesei. Nem kérdésként, hanem cselekvésre felszólító buzdításnak érezhettük a nap mottóját: Van beleszólásod!

GALÉRIA