Üdvözöljük iskolánk weboldalán

TechCsajok

Idén ismét megrendezésre került a TechCsajok nevű rendezvény Pécsett. Időpontja 2022.10.12 szerda volt, amit a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban tartottak meg. Iskolákba járó tanulóknak is lehetőségük volt elmenni erre a rendezvényre Vargáné Magusics Erika tanárnő kíséretében.

Reggel 8:30-kor találkozott a csapat a tanárnővel majd bementünk regisztrálni. Bent kaptunk egy techcsajokos karszalagot, ami azt jelezte, hogy a rendezvény résztvevői vagyunk és egy prospektust, amin a programok helyszíne, időpontja és a programot tartó cég/személy volt megtalálható. Ezen kívül volt még rajta egy totó ahol minden céghez/szponzorhoz kapcsolódó kérdés volt. Mikor megvoltunk a karszalagokkal bementünk a mélyföldszint nagyelőadó termében ahol Istenes Bence műsorvezető segítségével megkezdődött reggel 9-kor a rendezvény megnyitása és a köszöntő. Ezt Katona Gábor, Körber Hungária Gépgyártó Kft, Ügyvezető Igazgató,Dolgosné Dr. Kovács Anita, Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar, Dékánhelyettes és Silke Janz, Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara igazgatósági tagja, a Penny Market Kft. ügyvezető igazgatója tartotta. Ezután 9:15-től 10 óráig 2 előadást néztünk végig ugyan abban a nagyteremben, amik a sikeres női utak, karrierekről szólt. Ezeken még az összes résztvevő jelen volt. Az egyik előadás Zadravecz Zsófia - Fenntarthatósági és marketingkommunikációs szakértő által volt a Zöldebb világot szeretnél? - 3F (Fedezzük Fel a Fenntarthatóságot!) Témával. A következő pedig Human Centered Interior Design - belsőépítészet a Solar Decathlonon Kondor-Hegedüs Csilla, PTE hallgató által volt ahol egy nagy magyar-német verseny anyagát adta elő ahol tervezniük és megvalósítaniuk kellett egy épületet. Ennek folyamatát, és ötleteit mutatta be nekünk. Meglátásom szerint  az előadása szinte mindenki figyelmét elkapta.

Mikor itt végeztünk akkor 10 órától 13 óráig volt a barangolás a technika világában – játékos, interaktív termékbemutatók. Közben a Penny jóvoltából felvehettünk egy kis ennivalót, nassolnivalót. Ezeket a termékbemutatókat a szponzorok tartották akik nem mások mint:
Büttner és Társai Szerszámelemgyártó és Kereskedelmi Kft., Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter, Deutsche Telekom IT Solutions,Digiscool Programozó Iskola,HARMAN, Honsa Kft., Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft., Körber Hungária Gépgyártó Kft, LAFARGE Cement Magyarország Kft., Matro Kft, Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, Penny Market Kft, PTE – Műszaki és Informatikai Kar, SAP Hungary Kft. Mindegyikük felállított egy standot különféle kisebb faladatokkal, ajándékokkal ahol a feladatok megoldása alatt megtudhattunk Sok mindent ezekről a cégekről és hozzájuk tartozó szakmákról. Ezek közül példa mondjuk a minőségellenőr a Pennynél vagy, hogy mivel is foglalkozik a Büttner. Ezek által tudtuk kitölteni a kis totónkat, amit ha helyesen oldottunk meg akkor volt esélyünk megnyerni a nyereményeket a program végén lévő tombolán.  Véleményem szerint, amit az egyik legjobban élveztek a diákok és kísérőik is egyaránt az a Telekom által felállított fánkfal volt. De személyes véleményem alapján elég aranyos volt a Körber standja is ahol előre vágott és preparált fémből hajtogathattunk egy mosómedvét vagy éppen a SAP Hungary Kft. által elhozott Cosmo nevű kis robot, aki trükköket mutatott be vagy éppen versenyeztél ellene.

Ez viszont nem minden mivel ez idő alatt kisebb, választható előadások voltak. Ezek nem mások voltak, mint, 11:00-től 11:30-ig a Zöldebb világot szeretnél? - 3F (Fedezzük Fel a Fenntarthatóságot!) Zadravecz Zsófia - Fenntarthatósági és marketingkommunikációs szakértő által, 12:00-től 12:30-ig Miért válasszam nőként a mérnöki/informatikai tanulmányokat? Mely Cser Alexandra, Körber Hungária, Konstruktőr bemutatója volt ezután pedig  12:30-tól 13:00-ig #ajelenajövőd - Tuti Tippek Techcsajoknak! Amely Dr. Cseh Judit PhD, Munka-, pálya-, karrier tanácsadó tréner, business coach, Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara személyében volt. Személyesen csak a Miért válasszam nőként a mérnöki/informatikai tanulmányokat? Előadásra mentem el, ami azt kell, mondjam, hogy eléggé érdekes és elgondolkodtató volt. A többi előadás is érdekesnek ígérkezett, de megpróbáltunk minél több standhoz eljutni, ami nem volt a legegyszerűbb mivel mindenhol sorok álltak. Ezen mondjuk, senki sem csodálkozik, hiszen ha jól tusom, akkor kicsivel több, mint 290 diák volt jelen az eseményen.

Majd a várva várt esemény is elérkezett a rendezvény végén 13:00-kor, ami nem más volt, mint a tombolák kisorsolása. Ezek is a szponzor cégek által finanszírozott ajándékok voltak. Például a Pennytől digitális képkeretek, a Honsától egy ajándékcsomag és a Telekomtól egy okos óra. De voltak táskák és hangszórók is. Sajnos iskolánkból senkit nem sorsoltak, ki de azt gondolom, hogy elég élvezetes volt köszönhetően Istenes Bencének, aki elég sokat viccelődött ez idő alatt. A tombola után pedig mindenki mehetett haza, hogy kipihenje ezt az elképesztő, de ugyan olyan szinten fárasztó napot.

Török Amina Dorottya

10.D

GALÉRIA