Üdvözöljük iskolánk weboldalán

YEYS 2023-A te Európád a te hangod!

YEYS 2023-A te Európád a te hangod!

 

Az iskola 3 tanulójának; Faragó Norbertnek, Rajkovics Leventének és nekem (Tresz Anettnek) lehetőségünk nyílik Baracs Nóra tanárnő által megpályázott brüsszeli úton részt venni március 23-24 között a YEYS

 programján, egy nemzetközi ifjúsági fórumon, ami által jobban megismerhetjük az Európai Unió működését és belepillanthatunk az ott dolgozók munkájába. Nagyon megtisztelő, hogy az országot mi fogjuk képviselni azon a gyűlésen, ahová minden EU-s országból és több csatlakozni szándékozó országból érkeznek majd a diákok.

A programok a két nap folyamán az alábbiak lesznek:

Március 23-án 17:00 az EESC (Európai Gazdasági és Szociális Bizotttság) üdvözlő beszédeivel fog elkezdődni a programunk. Gianluca Brunetti az EESC főtitkára majd Cillian Lohan az EESC kommunikációért felelős alelnöke fog beszédet mondani. A beszédek után megismerkedhetünk a segítők közreműködésével a többi résztvevővel.

Másnap reggel kezdődik az ifjúsági plenáris ülés, melyet interneten is közvetítenek angol és francia fordításban, ezen beszédet mond ismét Cilian Lohan majd Christa Schweng az EESC elnöke. A nap során még előadást fog tartani Zöld baloldal európai parlamenti képviselő, az adóügyi albizottság alelnöke majd az Európai Ifjúsági Fórum igazgatósági tagja. Lehetőségünk lesz kérdezni is őket. Később több workshopos foglalkozáson vehetünk majd részt, melyekről prezentációk is készülnek. Az Ifjúsági Plenáris ülés záró eseményeként többek között Themis Christophidou oktatási, ifjúsági és sportügyi főigazgató tart majd előadását. Utána következik a diákrésztvevők ajánlásainak bemutatása és szavazás a javaslatokról. Az eseményt Navpaky színház előadása zárja.

Örülünk, hogy résztvevői lehetünk azon a rendezvényen, amelyre 35 országból érkeznek diákok és tanárok, mert fontos, hogy ismerjük a jelen témáit, tájékozottak és naprakészek legyünk.

Tresz Anett 11/B

GALÉRIA