Üdvözöljük iskolánk weboldalán

You Lead Disputa verseny

You Lead Disputa Verseny iskolai fordulóinak beszámolója

Iskolánkban 5 csapat vett részt a You Lead verseny két fordulóján (3 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű csapat). A felkészítő tanárok munkájukat már a 2. félév elején elkezdték a csapatokkal. A csapatok diákjai közösen végezték a kutatómunkát az egyes témakörökben, és készültek érveikkel pro és contra szerepben a csapatban kijelölt pozíciójunknak megfelelően.

Az első fordulóra 2023. március 27-én került sor. Ezen a napon a Zöld témák közül A klímaváltozás az elvándorlás egyik fő mozgatórugója, ezért nagy káros anyag kibocsátóként az EU államainak jogi védelmet, anyagi és egyéb támogatást kell biztosítania az érintett emberek biztonságos letelepedéséhez témában fejtették ki érveiket magyar és angol nyelven egyaránt. A verseny jó hangulatban telt, bár a kezdő csapatoknak ekkor még a helyes időkihasználással akadtak gondjaik. Az első forduló végén kezdett kirajzolódni, hogy melyik csapat jutna tovább a magyar és az angol nyelvű csapatok közül.

A verseny után a további felkészülést segítve a hagyományos Széchenyi-nap keretén belül tartottak egy Disputa vetélkedőt, ahol a csapatok a verseny módszertani elemeit gyakorolták. Itt a téma Széchenyi István munkásságához kapcsolódott.

A második forduló lebonyolítása két időpontban került megrendezésre. 2023.04.24-én a magyar nyelvű, 2023. 04.27-én pedig az angol nyelvű csapatok mérték össze tudásukat az európai uniós témakörben, melynek címe: Az Európai Uniónak minden tagállamban be kellene vezetnie az alanyi jogon járó alapjövedelmet. A második fordulón érezhető volt, hogy a tanulók már szert tettek némi tapasztalatra, és jobban tudtak együttműködni a vita során.

A verseny lebonyolítása után a felkészítő tanárok megbeszélték tapasztalataikat és arra a döntésre jutottak, hogy iskolánkat a 2023. május 30-i országos döntőn a győztes angol csapat képviseli. Eredményükhöz gratulálunk, és további sikeres felkészülést kívánunk.

GALÉRIA