Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Víz világnapja 2021

A víz világnapjáról 1993 óta minden év március 22-én emlékezünk meg. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

2015-ben az ENSZ közgyűlése által elfogadott Fenntartható fejlesztési célok 6. pontja azt a célkitűzést foglalja magában, hogy 2030-ig mindenki számára biztosítani kell a Földön a hozzáférést az egészséges ivóvízhez. Ez a célkitűzés közvetve aláhúzza azt a tényt, hogy a víz témája a nyomor elleni küzdelem egyik kulcsfontosságú kérdésének.

A víz minden ember számára más és más jelentéssel bír. Azt azonban senki nem tagadja, hogy létünk alapja, amely a természetben harmóniát teremt, életet hoz. Vallási, spirituális helyeken a víz kapocs a teremtés, az egyén és a közösség között.

A modern ember azonban nem vigyáz a természet kincseire, mert azt hiszi, a vízkészleteink kifogyhatatlanok. Az egyre növekvő népesség, a fogyasztói társadalom által generált ipar és mezőgazdaság egyre nagyobb vízfogyasztóvá vált, míg a Föld egyes térségeiben emberek ezrei szomjaznak, és szenvednek az aszályoktól.

Az idei évben, ahogyan tavaly is nincs lehetőségünk arra, hogy az iskolában emlékezzünk meg a víz világnapjáról, ezért játékra invitálok mindenkit.

Több lehetőség kínálkozik!

1. Írj egy történetet, amelyben a víz a főszereplő! (Az elkészült történetedet küldd el a rezbanyai.zsuzsanna@szechenyi.hu e-mail címre.)

2. Töltsd ki az alábbi kvízt, hogy többet tudj meg a vízről!

https://wordwall.net/hu/resource/12608652/tudom%c3%a1ny/v%c3%adz-vil%c3%a1gnapja