Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Német színház- Beszámoló

A Széchenyis diákok 2023.09.12-én részt vettek Reith Claudia tanárnő kíséretében a PécsLIT szervezésében megrendezett német színházi előadáson.

Élményeiről Jauck Réka 11 /A osztályos tanuló  számol be.

Kai Hensel- Fátyol

Nagy lelkesedéssel fogadtam a hírt, hogy egy német előadáson vehetek részt, amin az íróval is lehetőség lesz találkozni, mivel az előadás két részből állt. Először Kai Hensel német kortárs íróval készült interjún vettünk részt.  Az író válaszolt a Fátyol (Schleier) -lal kapcsolatban feltett kérdésekre, melynek eredeti címe a „Welche Droge passt zu mir” már eleve felkeltette a nézők érdeklődését.

Kiderült, hogy egy átlagos háziasszonyról szólt a monodráma.. Hanna szép, fiatal háziasszony, egygyermekes édesanya, szerető feleség. Egy szép, bár épp felújítás alatt álló kertes ház az otthona. Mérnök férje épp első maratonjára készül. Az ideálisnak tűnő életből valami mégis hiányzik és kiderül, hogy a feleség csak különböző drogok segítségével éli túl a család által támasztott elvárásokat, a társadalomi problémákat, a munkahelyi stresszt.

Kai Hensel, kortárs német író darabja izgalmas nézőpontból vizsgálja korunk egy legnagyobb kórtünetét, a függőséget. Képes lehet-e valaki együtt élni súlyos függőségével úgy, hogy családja, közvetlen környezete ne szenvedjen kárt?

 

Az interjú végén lehetőségünk volt az írótól kérdezni. Volt, aki rákérdezett, hogy az író milyen élményekből táplálkozik, honnan tudja a különböző drogok hatásait? Esetleg saját tapasztalatból? Mindegyiket kipróbálta?

Az igenlő válasz sokakat meglepett, hisz az író nyíltan vállalta, hogy mindenfélét kipróbált. A Welcher Droge passt zu mir? mű egy monodráma, ami 60 perces színpadi előadás volt Frank Ildikó Deutsche Bühne színésznőjének lehengerlő előadásában. A színpadkép is nagyon egyszerű, de annál hatásosabb volt. Minden le volt fedve fóliával és a színésznő fehér ruhát viselt. Az egyik érdekessége a darabnak az, hogy a színésznő bevonta a nézőközönséget is. Kikérdezett, hozzánk beszélt, néha befutott közénk , adott valamit, vagy elvett. A darab végén természetesen hatalmas nagy tapsot kapott. Hihetetlenül elgondolkodtató és érdekes volt a darab. Nekem személy szerint nagyon tetszett és másoknak is ajánlom a hasonló lehetőségeken való részvételt.

 

Jauck Réka

11/A

GALÉRIA