Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Pénzügyi projektnap

Az idei tanévben is a tavalyi évhez hasonlóan a Fáy András Alapítvány OK projekt keretén belül 7 tréner érkezett iskolánkba, akik a 10. és 11. évfolyamos diákok számára 2018. november 21-én (szerdán) pénzügyi projekt foglalkozásokat tartottak. A különböző évfolyamos diákok, különböző tematikájú csoporttréningen vehettek részt. A 10. évfolyamosok „Az öngondoskodástól a kockázatvállalásig”, a 11. évfolyamos diákok pedig „A gazdasági körforgás” témáját járták körül. A részvevő tanulóknak intenzív, játékos és interaktív ismeretátadásban volt részük. Előzetesen, a program szervezésekor a tanulók szempontsort kaptak, amely alapján a program után beszámolót adtak be a képzésről.

A mai világban kiemeleten fontos a fiatalok ilyen típusú, a mindennapi élethez, életvitelhez, a jövőjük alakításához kapcsolódó információk megismerése, kipróbálása iskolai keretek között külső szakmai szervezetek bevonásával.

A program sikerességét, fontosságát és élménygazdagságát jól mutatják a tanulói beszámolókból idézett alábbi gondolatok.

„Amit én fontosnak tartottam a programból, hogy megtanítottak minket arra, hogyan kezeljük biztonságosan a pénzünket, milyen rossz és jó oldalai vannak a pénzünk banki elhelyezésének. Hogyan fizessünk bankkártyával anélkül, hogy valaki eltulajdonítsa tőlünk a személyes kódunkat.”

„Egy szerepjátékot játszottunk, amiben egy fesztiválra utaztunk és az ott tartózkodás idejének (utazás, szállás, étel-ital) 3 napjára 20.000,- forintot kaptunk. Ezt kellett ésszerűen felhasználnunk.”

„Nem tudtam, hogy vannak modern fizetési eszközök pl.: simple pay pass. Egy trükkös kvízből az derült ki, hogy mindig el kell olvasni, hogy mit írunk alá, mielőtt valami komolyabb bajba kerülünk. A pénzügyi tudatosság abban segít, hogy a legtöbbet hozzuk ki a pénzünkből.”

„Pihenő után próbára tehettük magunkat a befektetések és a kockázatvállalás témában. A játékos feladatban zsetonokba lehetett befektetni és azokat célba dobni. Ezzel a feladattal megtanultuk, hogy több zsetonvásárlással, nagyobb befektetéssel sokat is nyerhetünk, de el is bukhatjuk az összes pénzünket.”

„Számomra fontos, hogy a pénzzel okosan bánjunk, ne költsük el, inkább tegyünk félre, spóroljunk.”

 

A diákok reflexióiból kiderült, hogy szívesen vesznek részt hasonló jellegű programokon, és igénylik is az ilyen megmozdulásokat.

 

Dobosné Hortobágyi Erika és Kovács Krisztina

programszervezők

 

GALÉRIA