Üdvözöljük iskolánk weboldalán

A víz világnapja 2023

A víz világnapjáról 1993 óta minden év március 22-én emlékezünk meg. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

2015-ben az ENSZ közgyűlése által elfogadott Fenntartható fejlesztési célok 6. pontja azt a célkitűzést foglalja magában, hogy 2030-ig mindenki számára biztosítani kell a Földön a hozzáférést az egészséges ivóvízhez. Ez a célkitűzés közvetve aláhúzza azt a tényt, hogy a víz témája a nyomor elleni küzdelem egyik kulcsfontosságú kérdésének.

A víz minden ember számára más és más jelentéssel bír. Azt azonban senki nem tagadja, hogy létünk alapja, amely a természetben harmóniát teremt, életet hoz. Vallási, spirituális helyeken a víz kapocs a teremtés, az egyén és a közösség között.

A modern ember azonban nem vigyáz a természet kincseire, mert azt hiszi, a vízkészleteink kifogyhatatlanok. Az egyre növekvő népesség, a fogyasztói társadalom által generált ipar és mezőgazdaság egyre nagyobb vízfogyasztóvá vált, míg a Föld egyes térségeiben emberek ezrei szomjaznak, és szenvednek az aszályoktól.

„Van egy ősrégi mese egy kolibriről, és arról, hogy ez a pici madár miként viselkedett egy megoldhatatlannak tűnő helyzetben.

Az emberiség ma egy gyorsan változó, romló környezetben él. Veszélybe kerültek vizeink, és szembe kell néznünk környezetünk megállíthatatlannak tűnő szennyezésével.

Te mit teszel? Csak állsz és nézed? Vagy cselekszel is?

„Egy nap tűz ütött ki az erdőben. Minden állat menekült, és a saját életét mentette. A tűz szélén megálltak, és rémülten, tehetetlenül nézték a lángokat. Fejük fölött egy kolibri repült a tűzhöz oda és vissza, megállás nélkül. A nagyobb állatok csodálkoztak és megkérdezték a kolibrit: hát te meg mit csinálsz? A tóhoz repülök vízért, hogy segítsek eloltani a tüzet, válaszolta a kismadár. Az állatok kinevették, és azt mondták: ez ostobaság, nem vagy képes egyedül megfékezni a lángokat! A kolibri így válaszolt: lehet, de amit tudok, azt megteszem.”

A kolibri cseppenként szállítja a megoldást. Ő az a változás, ami jobbá teszi környezetünket.

Légy Te is kolibri!

Cselekedeteid, bármilyen aprók is, segíthetnek a világon!”

Forrás: Kezdőlap (vizvilagnap.hu)

 

Idén is egy kis játékra hívunk benneteket!

Víz világnapja - Szókereső (wordwall.net)

Víz világnapja - Kvíz (wordwall.net)